FPOF ofl móti FMR - tænastumannaeftirlønir

Støða
Avgreitt
Rættur
Føroya rættur
Evni
Arbeiðsmarknaðarlóggava, Løn
Partar
Aðrir, Fíggjarmálaráðið - FMR, Føroya Lærarafelag - FL, Føroya Pedagogfelag - FPGF, Føroya Postfelag - FPOF
Rættarlimir
Joen H. Andreassen
Ár
2007
Úrskurðardagur
16. januar 2007
Lyklaorð
eftirløn , ognartøka, tænastumenn, vard rættindi, vunnin rættindi,
Lýsing
Træta um tænastumannaeftirlønir

Fleiri feløg høvdu tænastumannasettar limir. Hesir høvdu eftirlønarrætt. Eftir Ll. 32/1997 var ymiskt ásett ið skuldi fáa betri samsvar millum lønar og eftirlønar og gera eftirløn einfaldari at umsita. Ósemja stóðst nú, um limir felaganna gjørdust verri fyri og harvið mistu vunnin og vard rættindi.
Viðgerðin
Málið skrásett sum BS 191/2003. Stevning 13. februar 2003.
Dómari var Peter Flügge.
Vitni vóru Øssur Midjord, Súsanna Danielsen, Durita Tausen.
Páhald
Fakfeløgini hildu uppá, at fleiri av limum teirra fóru at missa eftirløn og høvdu at at fáa skaðabøtur sum endurgjald.

Fíggjarmálaráðið helt uppá, at talan var um lógliga reglugerð fyri framtíðar rættindi.
Niðurstøða
Thi kendes for ret:
Sagsøgte, Fíggjarmálaráðið, frifindes.
Málkostnaður
Sagsøgerne, Føroya Postfelag, Føroya Lærarafelag, Tænastumennafelag Landsins og Føroya Pedagogfelag, betaler in solidum og inden 14 dage sagens omkostninger til sagsøgte med 60.000 kr.
Grundgeving
Rettens bemærkninger og sagens resultat

Efter det under sagen fremkomne lægges det til grund, at medlemmerne af Føroya Lærarafelag ikke har været omfattet af reglerne i lov nr. 32 fra 5. juli 1971 om tjenestemandsefterløn forud for lovændringen, der trådte i kraft den 1. januar 1997, var af ekspropriativ karakter.

Erstatning som følge af ekspropriation falder ikke natruligt ind under ordlyden af § 1, stk. 1, nr. 5 i forældelsesloven af 1908, og der er ikke grundlag for at anse en eventuel erstatning under denne sag for forældet.

Det fremgår, at i hvert fald 3 af de sagsøgende forbund under forberedelsen af lovændringen fremsatte indsigelser under henvisning til, at der muligvis var tale ekspropriation.

Det følger af den overgangsordning, der var indeholdt i lovændringen, at en eventuel økonomisk effekt af lovændringen først ville slå igennem for tjenestemænd, der går på efterløn efter 1. januar 2001.

Herefter under hensyn til problemstillingens særegne karakter findes retten ikke, at sagsøgerne har udvist passivitet, der kan medføre fortabelse af retten til at føre sag om ekspropriation.

Det fremgår af bemærkningerne, at formålet med lovforslaget var at bringe overensstemmelse mellem løn og efterløn for tjenestemænd samt at gøre loven enklere at adminsterer.

Det fremgår af Súsanna Danielsen forklaring, at lovændreingen endvidere var begrundet i forventede forøgede udgifter til efterløn i forbindelse med Landsstyrets overtagelse av bl.a. folkeskoleområdet, og at efterlønnen på sigt ville blive lavere.

Det fremgår af vidneforklaringen, at lovændringen var en pensionsreform, og lovændringen må efter rettens opfattelse ses som et led i lovgivningsmagtens almindelige økonomipolitik.

Efter sagens oplysninger, herunder den af Durita Tausen afgivne forklaring, må det lægges til grund, at beregning af den enkelte tjenestemands efterløn alene med sikkerhed kan foretages i forbindelse med, at den pågældende faktisk går på efterløn. På dette tidspunkt vil det være muligt at konkludere, hvorvidt den pågældende har lidt et tab ved lovændringen, hvorved bemærkes at tjenestemandens ægtefælle i visse tilfælde efter det oplyste stilles bedre efter lovændringen.

Det er herefter ikke mulugt at konkludere noget entydigt om indgrebets intensitet, og der er ud fra en samlet betragtning af lovændringen og dens konsekvenser ikke grundlag for at fastslå, at ændringen af lov nr. 32 fra 5. juli 1971 om tjenestemandsefterløn, der trådte i kraft den 1. januar 1997 er af ekspropriativ karakter.

Sagsøgte frifindes derfor.
Úrskurður sum PDF
Aftur