Fiskiveiðieftirlitið móti FS&N – blokada av Tjaldrinum

Støða
Avgreitt
Rættur
Fasti Gerðarrættur
Evni
Arbeiðsmarknaðarmál (brot, stríðsstig o.a., s.b. FG §6(2))
Umboð
Jógvan Ellefsen, Páll Nielsen
Partar
Føroya Skipara- og Navigatørfelag - FS&N, Fíggjarmálaráðið - FMR
Ár
2001
Úrskurðardagur
23. februar 2001
Lyklaorð
Arbejdsretten, avloysari, blokada, boycott, boykot, fútabann, fútarættarmál, henvist til som mandatar at søge misligholdsbeføjelse, leiða og fordeila arbeiði, leiðsluheimild, leiðslurættur, mandatar, mynstra, steðga løn, vaktararbeiði, vaktarbýti, vaktarskipan, vanligir dómstólar,
Lýsing
Træta um blokadu móti vaktarskipi.

Partarnir høvdu sáttmálaáseting um bólking av nýggjum skipum. Tá ið partarnir ikki samdust um bólking av nýggja skipinum Brimli, noktaði skiparafelagið limum sínum at mynstra við Brimli; arbeiðsgevarin (tá Vaktar og Bjargingartænastan) noktaði at gjalda løn. Felagið noktaði síðani øðrum limi at taka starv umborð á øðrum skipi – Tjaldrinum – og noktaði fólki sínum umborð á býta um vaktir; felagið metti blokaduna sum heimilað móttiltak móti blokadu arbeiðsgevarans. (boycotti). Arbeiðsgevarin metti talan vera um óheimilaða blokadu.
Viðgerðin
Málið varð viðgjørt sum fútarættarmál. Fútamálið skrásett sum 1104/2001. Høvuðsmálið skrásett sum FS. 1071/2001.
Páhald
Fiskimálastýrið, Fiskiveiðieftirlitið kravdi, at bannað varð Føroya Skipara og Navigatørfelag at nokta limum sínum at søkja vinnu umborð á vaktarskipinum Tjaldrinum og býta um vaktir á Tjaldrinum.

Føroya Skipara og Navigatørfelagn kravdi í fyrsta lagi, at málið varð burturvíst; í øðrum lagi at umbønin ikki varð framd.
Niðurstøða
Derfor bestemmes:

Den af rekvirenten, Fiskimálastýrið, Fiskiveiðieftirlitið, fremsatte begæring tages til følge, hvorefter det forbydes rekvisitus, Føroya Skipara- og Navigatørfelag, fortsat at nægte sine medlemmer at tage arbejde på inspektionsskibet Tjaldrið, ligesom det forbydes rekvisitus fortsat at nægte sine medlemmer ombord på Tjaldrið at bytte vagter.
Grundgeving
Der afsagdes følgende kendelse;:

Der findes ikki på Færøerne en arbejdsret. Som følge heraf henhører eventuelle konflikter mellem arbejdsmarkedets parter som udgangspunkt under de almindelige domstole, herunder fogedretten.

Det lægges i sagen til grund, at rekvisitus har nægtet sinde medlemmer at påmønstre inspektionsskibet Brimil, da der mellem overenskomstparterne er uenighed om den lønmæssige klassificering af mandskabet. Som en reaktion herpå har rekvirenten stoppet lønudbetalingen til de personer, som det var påtænkt skulle påmønstre Brimil. Det er endvidere fra rekvirentens side besluttet ikke at benytte de pågældende personer på andre af rekvirentens skibe, herunder Tjaldrið, til trods for, der i tilfælde af sygdom på eksempelvis Tjaldrið sædvanligvis ville ske rokering mellem mandskaberne.

Selvom det måtte lægges til grund, at den af rekvisitus iværksatte strejke mod Brimil er lovlig, og selvom det måtte lægges til grund, at rekvirenten ikke har givet de styrmænd, som det fra rekvirentens side var påtænkt skulle påmønstre Brimil, besked herom, findes rekvisitus ikke at have ret til at forsøge at tvinge rekvirenten til at benytte ledig kapacitet hos rekvirenten selv ved besættelse af de sygdomsramte stillinger på Tjaldrið. rekvisitus findes derved at have forsøgt at gøre indgreb i rekvirentens ret til at led og fordele arbejdet, herunder retten til at ansætte en afløser på Tjaldrið. Tilsvarende gør sig gældende med hensyn til rekvisiti nægtelse af, at medlemmerne ombord på Tjaldrið bytter vagter. Efter det oplyste, er der ikke en aktuel situation, hvor der er behov for vagtbytte, hvilket dog alene skyldes det forhold, at gavtholdet for de næste 14 dage lige er påmønstret. Efter forklaringen fra Ellintur Abrahamsen vil nægtelse af vagtbytte dog stå ved magt, hvis en tilsvarende situation skulle opstå.

For det tilfælde, rekvirenten uberettiget har nægtet at udbetale løn til de 4 styrmænd, er rekvisitus henvist til, som mandater for sine medlemmer, eventuelt at fremsætte et erstatningskrav og muligvis anlægge sag mod rekvirenten.

Da betingelserne for nedlæggelse af fogedforbud i øvrigt findes opfyldt tages rekvirentens begæring til følge. det bemærkes, at der ikke findes grundlag for at kræve sikkerhed henset til, rekvirenten er en offentlig institution.
Úrskurður sum PDF
Aftur