Almanna- og heilsumálastýrið móti HAM – stríðsstig (portørar)

Støða
Avgreitt
Rættur
Fútarættur
Evni
Brot, Limaskapur, Stríðsstig
Umboð
Ingi Højgaard, Niels Winther Poulsen
Partar
Fíggjarmálaráðið - FMR, Havnar Arbeiðsmannafelag - HAM
Ár
2001
Úrskurðardagur
26. november 2001
Lyklaorð
arbeiðslógartræta, arbeiðssteðgur, bannað at áleggja arbeiðssteðg, brot, fortolkningsfortrin, friðarrættur, friðarskylda, fútabann, fútarættarmál, fyribils leggjast til grund, gerðarrættarviðgerð, leiðsluheimild, sakligur førleiki, sáttmálabrot, skylda at binda frið, skylda at vera limur, stríðsstig, trygd, tulkingarfyrimunur,
Lýsing
Træta um stríðsstig

Ósemja var um starvstreytir og støðu hjá fólki í endurbúgving sum portørur. Havnar Arbeiðsmannafelag lýsti arbeiðssteðg, men almanna- og heilsumálaráðið bað um fútabann. Ósemja var, hvørt slíkt bann kundi leggjast, og hvørt fútarætturin hevði sakligan førleika at taka málið upp.
Viðgerðin
ál viðgjørt sum FS 2-3006/2001. Niels Jørgen Larsen, kst. dommerfuldmægtig, setti fútarættin. Vitni vóru Jóanes erik Køtlum, Sámal Johannes Hansen, Carl Johansen.
Páhald
AHR forboð ímót at HAM álegði ella heitti á limir sínar at steða arbeiði innan portør- og ambulansutænastu.
Niðurstøða
Thi bestemmes:

Den rekvirenten, Almanna- og Heilsumálastýrið, fremsatte begæring tages til følge, hvorefter det forbydes rekvisitus, Havnar Arbeiðsmannafelag, fortsat at pålægge sine medlemmer at nedlægge arbejdet på portør- og ambulancetjenesten hos rekvirenten.
Grundgeving
Fogedrettens bemærkninger

Færøernes ret har saglig kompetence til at behandle og træffe afgørelser i alle tvister, medmindre andet er bestemt ved lov eller at parterne ved aftale har truffet beslutning om et andet forum, f.eks. voldgiftsbehandling. Der er på Færøerne ikke truffet beslutning om, at arbejdsretlige konflikter skal behandles af en Arbejdsret, og parterne i denne sag er enige om, at der ikke er aftalt voldgiftsbehandling, hvorfor fogedretten ikke afviser at behandle forgedforbudsbegæringen. Fogedretten finder, at der er tale om, at rekvisitus kontinuerligt pålægger sine medlemmer at nedlægge arbejdet, hvorfor fogedretten er kompetent til at behandle sagen.

Rekvirenten anfører, at der ikke er sket et overenskomstbrud ved, at denne ikke har forlænget ansættelsen af Sámal Johannes Hansen, og rekvisitus mener, at der er sket et brud på overenskomsten i og med, at Sámal Johannes Hansen er blevet afskediget i strid med overneskomstens regler. Efter parternes bevisførelse i fogedretten, finder retten det meget usikkert om overneskomsten er brudt eller ikke er brudt. Det følger imidlertid af arbejdsgivernes fortolkningsfortrin, der også må anses for at finde anvendelse på Færøerne, at arbejdsgiverens fortolkning af overenskomsten foreløbig må lægges til grund. I denne sag må arbejdsgiverens fortolkning om, at der ikke er sket overenskomstbrud, således lægges til grund. Da der mellem parterne er indgået en overneskomst følger det, at der mellem parterne er en fredspligt af et vist omfang. Da det, som ovenført nævnt, må lægges til grund, at der ikke er sket overenskomstbrud findes rekvisitii handlinger om fortsat at pålægge sine medlemmer at nedlægge arbejdet på portør og ambulancetjenesten hos rekvirenten at stride mod rekvirentens ret, der kan betegnes som en fredsret. Herefter og idet betingelserne i retsplejelovens § 647 også findes at være opfyldt tages rekvirentens påstand til følge, således som den principalt er nedlagt. Da rekvirenten er en offentlig myndighed, stilles der ikke krav om sikkerhedsstillelse.
Úrskurður sum PDF
Aftur